PCP ride with orang kuat FRIM?

>> Apr 29, 2009

Date : 26 April 2009
Time : 8.30am
Location : PCP (as usual)

Nak kemana? PCP je lah tempat riadah MTB yang aku selalu kunjungi. Tetapi kali ini dapat berkayuh dengan enche FIMI a.k.a orang kuat FRIM, enche Haidil dan personal trainer enche Fimi iaitu enche Don. Suasana kayuhan adalah seperti biasa sahaja... cuma kali ini enche Don telah terlanggar ekor si tali pinggang cap Cobra rasanya. Aku pulak chantek punya cucuk angin kat belakang dia.. lepas enche Don dah terlanggar baru aku perasan ada benda bergerak melintas trail. Automatik kaki aku dah sampai paras handlebar dan terus meluru menuruni switchback. Perghh!! gerun siot!!! bab nie yang aku malas nih... huhuuu.... Alhamdulillah! kami tidak apa-apa dan berjaya menghabiskan ride kali ini dengan jayanya.


enche Haidil punya cara sendiri layan switchback.. hikhik..

FIMI a.k.a penunggu FRIM in da' house

Ape yang penting?? kerjeeessameee....

Read more...

1 Tahun kah PCM?

>> Apr 28, 2009

Tarikh : 24 April 2009
Masa : 9.00pm
Lokasi : Palace Of Justice
Jarak : + - 17km

Kelmarin saya telah pergi ke Putrajaya bersama-sama keluarga saya. Tetapi saya dan isteri saya terpaksa pergi ke sana secara berasingan. Tujuan saya ke Putrajaya adalah untuk menunggang basikal. Manakala isteri dan ahli keluarga yang lain hanya ingin bersantai sambil makan-makan di sekitar dataran Putrajaya. Oh! sungguh cantik pemandangan Putrajaya di waktu malam, kelihatan ramai orang turut berada di sana. Saya terus menuju ke "Istana Keadilan". Oh! Di sini juga cantik reka bentuk bangunannya. Saya lihat ramai orang sedang duduk-duduk di sini. Ada juga yang menunggang basikal. Ada juga yang sedang rancak berborak. Oh! di sinilah rupanya tempat berkumpul peminat-peminat basikal seperti yang saya baca di dalam sebuah blog. (www.putrajayacriticalmass.blogspot.com)

Hari ini saya datang untuk menyertai mereka. Oh! ramai juga rupanya. Malam ini mereka juga menyambut ulang tahun pertama. Oh! seronok juga ada acara begini setiap bulan. Saya rasa ramai yang datang, Oh! mungkinkah 100 orang... eh! lebih rasanya.. Oh! ramai juga. Saya nampak ada orang membawa bendera Malaysia. Saya sempat berjumpa dengan beberapa orang yang juga penunggang basikal. Oh! ada yang bernama Corn, Ironhorse, Daoh Darko, Blucold, Scha-doot, EX 5 fixie, Reds, Flat dan lain-lain. Oh! nama mereka agak kebaratan tetapi mereka semua melayu. Saya gembira dapat mengambil bahagian kali ini. Saya juga berjumpa encik Saiful salah seorang rakan lama yang sama-sama bermain futsal tidak lama dulu. Dia baru membeli basikal jenama Proton Tbolt. Basikal itu berwarna putih.


Setelah semua penunggang bersedia acara kayuhan di mulakan. Saya berada di belakang bersama kumpulan republik puchong. Oh! mereka sangat bekerjasama. Mereka juga suka bergurau. Ramai pula jurugambar malam itu. Oh! salah seorang jurugambar bernama encik Rudy. Saya meneruskan kayuhan menuju ke PICC. Saya dengar laluan kayuhan kali ini berubah dari bulan-bulan lepas. Saya hanya mengikut. Oh! ya memang berlainan. Oh! ada marshall juga disetiap simpang dan laluan masuk. Oh! mereka juga ada alat yang canggih. Lampu merah panjang berkelip-kelip seakan yang biasa pihak polis gunakan semasa sekatan jalanraya. Memang canggih dan teratur. Saya juga dapat menghabiskan kayuhan sejauh 16km kali ini. Oh! memang seronok.

Setibanya di sekitar dataran Masjid Putrajaya saya mengikut mereka tawaf bulatan sekali. Oh! seronok juga. Bulatan itu sangat besar dan mahal. Lebih besar dan lebih mahal dari rumah sewa saya. Eh! ada orang melambai-lambaikan tangan. 4 orang gadis kesemuanya. Oh! itu isteri, kakak ipar, ibu mertua & nenek saya. Di sini mereka berkelah KFC rupanya.. kahkah.. Saya ketawa 2 kali. Anak celomok saya juga bermain keretanya di sini. Kemudian saya terus memecut basikal menuju ke "Istana Keadilan" untuk menamatkan kayuhan. Saya sangat berpeluh. Oh! mereka memotong kek dan menyanyi lagu selamat harijadi berbahasa inggeris. Saya hanya merokok. Oh! terima kasih encik Haidil & encik Blucold kerana membelanja saya rokok. Rokok perisa kaki kalau tak silap. Maaf saya terpaksa berhenti menulis. Saya kena buat kerja. Oh! saya sedang bekerja rupanya. (Menerima tempahan satay - 017-2676371) Sampai jumpa lagi dan SELAMAT HARI LAHIR... PCM... :p



Yang hadir,
pelagakngerixc



Read more...

Sri Kembangan - PD ride

>> Apr 23, 2009


Tarikh : 18 April 2009

Lokasi : Sri Kembangan - Port Dickson Ride
Berlepas : 8.00am
Tiba : 12.10pm
Jarak kayuhan : 85km
Kiraan Muntah : 2 kali (muntah pisang & muntah extra joss)


Seawal jam 6.30am saya dah start berkayuh dari rumah (Sri Kembangan) menuju ke Putrajaya melalui pasar borong Selangor. Menunggu group besar ROP yang memulakan kayuhan dari Uncle Ben Puchong Perdana. Sambil menunggu dengan rokok di tangan baru saya perasan yang saya dah terlupa bawak wallet & tepon tangan. Kali ini hanya 5 orang warga ROP yang berani menyahut cabaran PD. Hanya kelibat orang-orang lama seperti Bro Enold, Bro Ijan, Din Ice & Wan Kuda yang kelihatan. Turut serta 2 buah kereta support car yang di pandu Kaymalik & wife Bro Enold. Kemudian memulakan kayuhan melalui Cyberjaya menuju ke Salak Tinggi. Saya berada di kedudukan paling belakang sekali kira-kira 1km dari Bro Enold... (MAAF CERITA BERHENTI SETAKAT INI, KERANA MASA KAYUH DARI SINI SAYA DAH TAK INGAT APA-APA SELEPAS MINUM BANCUHAN EXTRA JOSS SEHINGGALAH SAMPAI PD SAYA MASIH BLUR DAN TERMENUNG CICAK)

PUCHONG - PORT DICKSON RIDE
APA KATA PESERTA?

EN. AZNUL ALIAS a.k.a Blucold
"Ape ade hal... Setakat Puchong ke PD aku dah kayuh 160km + 85km. Lebih 85km dari si Ezam Pingu.. ceewaaaahhhh!!! Yang penting malam dapat makan kambing grill & badak berendam" muahahahaaa.... muahahaa... hahahaa...

EN. RAHIZAN a.k.a Bro Ijan
"Saya biasa aje.. setakat Bukit Pelanduk pergi balik takde hal lagi.. huh! Mana pi tenaga orang muda? Ada suara ka takda suara?? kihkihkihkih!!!

EN. KHAIRUDIN a.k.a Din Ice
"EXTRA JOSS, MENYEHATKAN!!"
zzzzzzzzzzzzzzz........zzzzzzzzz....

EN. RIZUAN KORIS a.k.a Wan Kuda
"Aku pancit lama tak kayuh"... lalalalalalalaa..lalalaaa.. alamak betik jatuh..

EN. HAITSAN
"Bila nak pergi lagi?? (menung cicak)

CIK KAYMALIK
"Cuaca panas.. i jadi tukang tangkap gambo. Setakat Bukit Pelanduk tekan jek minyak kenari. Susah-susah je kayuh" heheheheee... Eh! siapa belum bayar duit yuran bulan nie yek??

PN. SARIMAH BABA
"Ape ler giler dorang nie kayuh panas-panas" Go papa! go papa!

EZAM PINGGU
"Korn stop jap korn.. sakit perut ah.. ha! tu ada pam minyak tu.. Eh! ko kentut ke Korn??

EN. YAZIR a.k.a Korn
"Berjaya juga UMF hardy 2 aku sampai PD"

EN. APAI
"Saya bangga pada kamu semua, tambah-tambah.. tambah nasi" heheee...

MAKCIK WIFE AKU (BANGLO SEBELAH)
"Ish!! Zan yang berbulu tu kawan ko ker? mantooppp!!!

Se-planet terima kasih kepada rakan-rakan R.O.P yang sama-sama menjayakan siri kayuhan Puchong-PD tahun ini. Walaupun hanya berskala kecil tetapi kenangan dan kerjasama yang diberikan cukup bermakna. Mungkin acara kayuhan Puchong-PD boleh di jadikan acara tahunan, bulanan mahupun mingguan selepas ini. Kepada rakan-rakan R.O.P yang tidak turut serta kita akan berjumpa lagi nanti di edisi Puchong-PD yang lain. Setidak-tidaknya apabila cucu cicit kita bertanya "Atok pernah kayuh basikal sampai PD?" Dengan lantas kita menjawap "PD? Ape ade hal.... huk!! huuk!!
Di kesempatan ini saya memohon maaf jika ada sebarang kekurangan di dalam banglo, di pantai dan di mana-mana. Harapan saya semua peserta berpuas hati dengan fasilitas yang ada. Akhir sekali maaf zahir dan batin jika ada terlajak kata & selamat berhari minggu... "bulat air kerana pembentung, bulat manusia kerana makan banyak dan tak kayuh" muahahahahaaaa.... Salam!

Obat kuat versi low cost bancuhan Encik Din Ice
"Extra Joss Active , Jamin Sehat deh"
Jagoan Joss
Bukit Pelanduk
Para penarek basikal Gunong dan Racing
Para peminat bersorak bila R.O.P sampai di garisan penamat
Jasa Sang Kenari
Santai
Perintis?

Read more...

2 Puak 1 Lokasi

>> Apr 12, 2009

Date : 12 April 2009
Time : 8.am
Location : PCP





Read more...

Denai si tali pinggang

>> Apr 6, 2009

Tarikh: 5 APRIL 2009
Masa Takung : 8.00am
: 7.30am - Din Burung Sampai
: 8.20am - Aku sampai
: 9.00am - Scha & Haidil sampai
Mula Kayuh : 9.30am
Tamat Kayuh : 12.10pm
Lokasi kayuh : Taman Mas-Bukit Kemandol (denai talipinggang)
Jarak Kayuhan : 26km

Kayuhan kali ini bersama rakan-rakan baru iaitu enche Haidil & enche Din burung (bird). Turut hadir si Scha bersama helmet merida barunya. Seawal jam 7.20am Din burung dah mula call aku bertanya lokasi takung yang dinyatakan. Kemudian aku menyusul dan sempat belasah roti kosong dan teh o panas sementara menanti Scha dan Haidil tiba. Mereka lewat kerana berkayuh dari Putra Perdana ke Tmn Mas.Betapa keciknya dunia.. rupanya enche Din burung pernah bersama-sama aku buat part time kat Jusco IOI mall 8 tahun dulu. Banyak enche Din burung berubah tetapi rambut je yang masih maintain... ooo.. 1 lagi.. dulu Din burung skang dah jadi enche Bird.. hikhik..

Dalam cuaca panas memulakan kayuhan tarmac melalui kampung lombong menuju trail head. Terserempak dengan seorang amoi seksi memakai seluar paras paha & berbaju singlet. Kesan luka jelas kelihatan sekitar lengan dan kaki akibat terjatuh dari basikalnya. Pengajaran buat rakan-rakan lain.. jangan seksi sangat masa kayuh MTB.. buruk padahnya. Sepanjang kayuhan balik 2 kali kami terserempak dengan enche tali pinggang hitam. Mungkin cuaca panas membuatkannya keluar bersiar-siar. Meremang juga bulu roma bila ternampak enche tali pinggang hitam melintas dan kemudiannya buat 360 darjah lentikan maya untuk berpatah balik apabila rasa dirinya terganggu. Uishh!! boleh melompat tuuu... cuak.. cuak....


Dari kiri : Haidil, Din Burung (bird) & Scha.. Doot

Read more...
Blog Widget by LinkWithin

KELIWON JC MURAH?

KELIWON JC MURAH?

NAK PINDAH RUMAH? CARI LORI?

NAK PINDAH RUMAH? CARI LORI?
0123113473 - MAZLAN

Rider Down!


  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP