>> Apr 28, 2010


YA ALLAH YA TUHAN KU.....
BUKA-KAN-LAH PINTU HATI SARANG KU, AGAR DAPATLAH KIRANYA KU DI BERI PERMIT MENGAYUH ESOK MALAM. AMIN..........

Read more...

>> Apr 27, 2010

Holla!

Mungkin bagi rakan-rakan basikalis mereka mula mengenali basikal "Fixed Wheel (Fixie)" yang sedang menular popularitinya di seluruh negara. Biasanya Fixie merupakan gaya hidup berbasikal bagi golongon urban yang pada mulanya di pakai oleh para messenger atau kurier. Sejenis basikal yang tidak menggunakan freewheel dan brake. Pusingan crank akan seiring dengan pusingan roda dan hanya di berhentikan dengan cara memusingkan crank berlawanan arah dengan pusingan roda (perewelmati). Amerika Syarikat merupakan negara asal budaya Fixie dan mula menular popularitinya di seluruh Eropah. Antara kompeni messenger terkenal di Amerika Syarikat selepas perang dunia kedua ialah Carl Sparks yang lebih di kenali sebagai Sparkie's' sekitar tahun 1945 di San Francisco. Kemudiannya telah di ambil alih oleh Syarikat CitySprint pada tahun 1998 dan bertukar nama kepada Aero. Dalam perkembangannya, Fixie tidak hanya di pakai oleh para kurier di bandar-bandar besar namun sudah menjadi satu aliran tersendiri oleh para basikalis malahan sudah menyaingi folding bike. Di Kuala Lumpur juga budaya Fixie sudah mulai popular dan jumlah peminatnya juga semakin bertambah. Sehinggakan harga basikal dan frame old skool (basikal racing) mula mendadak naik. Tahun lepas aku telah mula berkira-kira menyiapkan sebuah basikal Fixie untuk kayuhan santai, apatah lagi rakan sekayuhan 'Payed' telah menyiapkan Fixie-nya sendiri. Namun terpaksa di lupakan buat sementara kerana keadaan fizikal dan tenaga yang kurang dalam badan. Lagipun masih terpaksa menggunakan sistem gear untuk kayuhan 1M1MTB dan Keliwon Nite Ride memandangkan basikal Dawg berstatus all mountain begitu menyiksakan jika di gayakan di laluan tarmac. Autobots, bertukar!... Sejak dari awal tahun aku sudah berkira-kira ingin mengecat dan merias semula basikal itu. Maklumlah basikal old skool yang dah buruk tiba-tiba duduk atas bumbung kereta. Setiap kali berhenti sekitar traffic light semua mata memandang dengan penuh sinis dan tertawa. Pernah sekali terserempak dengan beberapa buah kereta yang membawa road bike berstatus 'dewa'. Mata mereka mula memandang... senyum... Oh! dunia... malulah nok!

Ikuti perkembangan projek terbaru aku "Bukan Fixie-lah..." Adios!

Foto 1 - 3 :1-Cari Inspirasi dari anak-anak.
2-Gambar kenangan bersama jentera lama.
3-Mula lunturkan cat dengan Alseal Paint remover (minyak panas dari hardware).

4-Mula melunturkan cat asal dengan minyak panas (Paint remover).

5-Mencari idea contoh kombinasi warna melalui internet.

6-Mula membuat beberapa lakaran sendiri.

7-Proses mengecat frame di mulakan.

Foto 8 - 10 :

8-Tempahan tayar jenama Duro sedondon dengan warna frame dari Yao.
9-Brev M grip atau yang lain.. janji warna hijau juga dari Yao.
Dapatkan barangan Fixie dari :
http://colourfulfixie.wordpress.com/
10-Proses mengecat semula handlebar ke warna putih Samurai dengan clear Dove.

PROJECT HANYA SETAKAT INI.
TUNGGU!!!

Read more...

>> Apr 25, 2010

Read more...

IPOH JAMBOREE NAMELIST

>> Apr 23, 2010

270 KAYMALIK XL ROP
271 AZNUL ALIAS XXL ROP
272 AMILLUDDIN KARIM XL ROP
273 ZAMZAMMI ABDUL MALIK L ROP
274 YUSRY MOHD YUSOF XL ROP
275 SHARIZMAN SHAMURI M ROP
278 HAIZAN ALIDIN XL ROP
279 NORYUSRAN SAIRAN XL KELIWON RIDERS
280 MAZLAN ABDUL RANI L KELIWON RIDERS
281 MUZAMFAR IZNI ZAKARIA L KELIWON RIDERS
282 AZRI MARDI L ROP
283 NAZRI HASSAN L ROP
284 MOHD SUFIAN YUSOF L ROP
285 RIZUAN KORIS S ROP
286 ZAHASRI ZAKARIA L KELIWON RIDERS

Read more...

Keliwon Nite Ride

>> Apr 21, 2010



Tarikh : 23 April 2010

Takung : 9pm @ Presint Diplo, Putrajaya
Mula Lumba : 9.30pm
Nota : Sila bawa lampu yang cukup terang & sedikit senyuman

Read more...

FIX OR COMMUTING?

>> Apr 19, 2010

Maka tersebut-lah perkataan Fixie yang sangat berahi hendak melihat rupanya setelah di rias. Maka basikalis itu pun berlengkap-lah segala persembah dan memberitahu segala niatnya. Sa-telah sudah bermodal maka basikalis itu pun turun-lah ka-keretanya lalu belayar menuju ka-kedai Sam. Hatta, berapa lama-nya belayar itu, maka basikalis itu pun hampir-lah akan sampai ka-kedai Sam. Sa-bermula pada hari itu basikalis itu berbichara hendak memulakan niat baharu-nya.............. Tunggu-nya tiba.. taib!!!!!!!

Read more...

Kisah Masa Ahad

Ahad tadi berkunjung ke FRIM, Kepong.. Ahad tadi di pelawa rakan basikalis penuh sindiran untuk bersama-sama menghabiskan hari Ahad. Ahad tadi makan nasi lemak sebelum kayuhan.. Ahad tadi seramai 14 orang basikalis pelbagai budaya, keturunan dan pangkat berhimpun. Ahad tadi menyaksikan para basikalis mengharungi denai-denai yang lembab. Ahad tadi juga habis kotoran degil melekat di seluar dan baju basikalis. Ahad tadi juga menyaksikan kejatuhan beberapa basikalis hari Ahad. Ahad tadi juga cap KCNC memusnahkan kepercayaan basikalis untuk Ahad-ahad yang akan datang............. Ahad tadi juga terasa pedih-pedih lengan dan kaki mula di rasai ketika mandi..........

Read more...

Penuh Kejutan?

>> Apr 13, 2010

Tarikh : 9 April 2010
Masa : 9.30pm
Lokasi : Presint Diplomatik-Lebuh Selatan-Limau manis-Teras Jernang-UKM-Seksyen 2 bangi-Selaman-Abu Bakar Baginda-Presint Diplomatik.
Basikalis : 28 Orang

Seperti lumrah Akademik Fantasia yang kononnya penuh kejutan berlaku juga pada kayuhan "Keliwon Nite Ride" minggu ini di mana saya tiba-tiba di beri lesen mengayuh dari pengkritik tetap (isteri). Dengan keadaan terdesak sempat juga update poster kayuhan mingguan ini di dalam blog & FB. Paling meriah seramai 28 basikalis turut serta dan paling mengejutkan, saya hampir muntah menghabiskan kayuhan minggu ini kerana beberapa minggu tidak aktif berkayuh. Di kejutkan lagi dengan kedua-dua belah kaki saya telah memberikan isyarat hampir kekejangan sekitar UKM. Terima Kasih kepada para basikalis yang hadir.. kelihatan ramai basikalis baru menyertai kayuhan minggu ini dan di harapkan kita akan berjumpa lagi di "Keliwon Nite Ride" akan datang. Adios!

Read more...

Aku punya 'Pelomba baharu'...

>> Apr 12, 2010

Tanggal 4.4.2010 lahirnya seorang lagi cahayamata lelaki saya yang kedua diberi nama Rifdi Hafiy Bin Haizan. Alhamdulillah segalanya telah selamat biarpun Rifdi terpaksa di tahan di dalam wad NICU hospital Serdang selama beberapa hari kerana masalah kekuningan dan ujian darah yang dijalankan. Kini usianya mencecah 11 hari dan buat sementara waktu Rifdi dan Isteri tinggal di rumah ibu mertua. Saya pula terpaksa melayan kerenah anak sulung (Dinie) yang baru berusia 2 tahun setengah setiap malam di rumah kami. Sedikit kelam kabut pada waktu pagi kerana terpaksa bersiap untuk ke tempat kerja dan menghantar Dinie kerumah ibu mertua. Ucapan jutaan Terima Kasih kepada saudara mara dan rakan taulan yang sudi mengucapkan Tahniah kepada saya dan isteri melalui sms, telefon, facebook dan email.

Kali ini saya ingin berkongsi kepada rakan-rakan semua mengenai uri bayi. Masih ramai lagi yang menanam uri bersama-sama paku, jarum, pensil dan sebagainya yang dipercayai mempengaruhi bayi kita bila besar nanti. Kalau betul begitu mungkin juga bapa Anuar Manan atau Azizul Hasni menanam sebuah basikal bersama-sama uri anaknya... tak pun crank atau sepasang rim jenama Zipp.. muahahaaa... Jadi sebagai kepastian kepada ibu bapa muda yang terbaca entri saya kali ini bolehlah mengambilnya sebagai panduan. Saya juga merujuk dari laman sesawang Mufti Selangor untuk kepastian...

Tidak ada aturan dalam syariah Islam tentang menguburkan uri bayi. Sedangkan kepercayaan bahawa uri mesti diuruskan dengan cara tertentu, kerana berpengaruh kepada bayi, hanyalah kepercayaan kosong yang tidak ada dasarnya dalam syariah.

Kala kepercayaan ini diteruskan, pelakunya boleh terjerumus ke dalam lembah syirik. Risikonya tentu sangat besar, kerana orang yang mati dalam keadaaan syirik, dosa-dsoa yang dibawa mati tidak akan diampuni.

Sesungguhnya Allah tidak akan mengampuni dosa syirik, dan Dia mengampuni segala dosa yang selain dari itu, bagi siapa yang dikehendaki-Nya. Barangsiapa yang mempersekutukan Allah, maka sungguh ia telah berbuat dosa yang besar.(QS. An-Nisa’: 48)

Kerana itu jangan sampai iman kita gugur hanya kerana kepercayaan salah tentang uri bayi. Cukup dibuang atau dikubur dengan niat agar kalau membusuk, tidak membahayakan manusia. Sama halnya dengan mengubur bangkai, perlu dikubur bukan kerana takut bangkai itu menjelma menjadi syaitan, tetapi agar tidak terjadi pencemaran.

Cara yang paling aman dan mudah adalah dengan menguburnya di dalam tanah. Demikian juga uri, boleh hukumnya untuk dikuburkan di dalam tanah. Tapi haram hukumnya kalau diikuti dengan beragam kepercayaan terhadap mitos-mitos tertentu tentang uri bayi itu.

Cara-cara menanam uri :

Uri bukanlah bahagian tubuh manusia walau bagaimanapun kita menghormatinya.

1. Basuh uri dengan air.. agar ia bersih daripada darah.. tertinggal sikit-sikit tak apa.. macam kita bersihkan daging..
2. Bungkus uri yang telah dibersihkan dalam kain putih.. kalau tak ada kain putih pun tak apa.. gunalah kain lain..
3. Ikat bungkusan kain berisi uri itu.
4. Masukkan bungkusan uri ke dalam tempurung betina.. tempurung yang ada lubang tu..
5. Tutup dengan bahagian tempurung yang lagi satu..
6. Gali tanah sedalam mungkin.. sedalam agak-agak tak dibau dan dikorek anjing nanti..
7. Letakkan tempurung berisi uri dengan keadaan bahagian berlubang ke arah bawah tanah.. agar kandungan air dalam uri akan mengalir ke bawah tanah nanti dan agar senang ia mereput ..
8. Akhir sekali.. timbuslah.

Wallahu a'lam. Sesiapa yang ada maklumat yang boleh dikongsi bersama, silakanlah.

Read more...

Ready, Steady, GO!

>> Apr 8, 2010

Read more...

SEMOGA ROHNYA DI CUCURI RAHMAT

>> Apr 2, 2010

"He passed away peacefully with a dash of smile on his face,"
It's a good day. It's a Friday. You're in a good place now. May you rest in peace.

AL-FATIHAH

Read more...
Blog Widget by LinkWithin

KELIWON JC MURAH?

KELIWON JC MURAH?

NAK PINDAH RUMAH? CARI LORI?

NAK PINDAH RUMAH? CARI LORI?
0123113473 - MAZLAN

Rider Down!


  © Blogger templates Sunset by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP